Tuesday, June 14, 2011

KULA NORINSKA I BRSTANIK-Opuzen


Kula Norinska je monumentalna utvrda iz 16. stoljeca, uz rijeku Neretvu, nasuprot usca pritoke Norin po kojoj kula nosi ime, a tik uz magistralnu cestu na ulazu u grad Metkovic.
Povijest Kule Norinske predstavlja i povijest cijele doline Neretve. Radi svoje znamenitosti i povijesne uspomene, naselje koje je nastalo s druge strane Neretve prozvalo se upravo po njoj — Kula Norinska, a danas je sjediste i istoimene opstine. O vaznosti Kule svjedoci i podatak da je ona bila na starom grbu nekadasnje opstine Opuzen, pod koju je administrativno pripadala, a i danas se nalazi u grbu grada Opuzena. Kula je podignuta kao branic Turskog carstva od upada venecijanskih brodova u Neretvu. U vojne svrhe koristena je do 19. stoljeca kad je pretvorena u vjetrenjacu, a danas je vrijedni spomenik kulture, nazalost dosta zapustena i obrasla brsljanom.

Ne zna se precizno godina kada je Kula sagradjena, ali se zna da je gradjena oko 1500. godine, odmah po dolasku Turaka u dolinu Neretve.
Kraj cetrnaestog i pocetak petnaestog stoljeca predstavlja kraj slobodnih drzava jugoistoka Evrope. Godine 1453. Osmanlije osvajaju slavni Carigrad i od tada se jos slobodnije krecu ka balkanskom poluotoku. Sultan Mehmed I., koji je oborio Carigrad i hvalio se da je "dva carstva i dvanaest kraljevina srusio, a dvije hiljade gradova osvojio", 1463. godine zauzima i Bosnu. Devetnaest godina kasnije, 1482. godine pod njegovu vlast pada i Hercegovina. Potom su Turci 1483., godinu dana iza pada Hercegovine, preoteli i porusili:
BRSTANIK
tvrdjavu kraj danasnjeg Opuzena, danas zvanu Gradina. Tu je tvrdjavu sagradio bosanski kralj Tvrtko i prodao je kasnije Dubrovcanima.
Ubrzo potom pala je i cijela danasnja neretvanska dolina i pridruzena Hercegovackom sandzaku, a 1499. godine i cijelu tadasnja neretvanska krajinu s Makarskom. Tada se neretvanskom krajinom nije zvala samo dolina Neretve, nego citav predio od Neretve do Cetine, po nekadasnjoj samostalnoj srednjovjekovnoj Neretvanskoj knezevini.

NERETVANSKA KRAJINA je bila u rukama hrvatsko-ugarskih kraljeva do 1440. godine, kada je Stjepan Vukcic Kosaca, gospodar Hercegovine, oduzima hrvatskom kralju i drzi je samo dvanaest godina. 1452. godine krajinu osvajaju Mlecani i drze je u posjedu sve do osvajanja od Turaka.
Znajuci da je Neretva prirodni ulaz u Hercegovinu i Bosnu, Turci su se upravo izgradnjom Norinske kule pobrinuli da ovaj prolaz utvrde i tako neprijatelju zatvore ulaz s mora. Ova jaka utvrda izgradjena je usred Neretvanske Doline,gdje Norin utjece u Neretvu.

1 comment:

  1. Sjajno svjedočanstvo kako sam dobio zajam, imam vrlo važnu poruku za podijeliti sa svima koji trebaju zajam od istinskog zajmodavca. Sretna sam što sam podijelio ovu bilješku sa svima nakon što sam ja i moja supruga prošli u rukama patetičnih haodluma tvrdeći da nude neku vrstu zajmova. Vrlo je teško dobiti originalnog zajmodavca i zahvaljujući najboljem zajmu koji mi je pomogao u zajmu, kontaktirajte ih ako vam je potreban zajam i vratite se da mi se kasnije zahvalim. Obećavam vam da vas neće razočarati. Kontaktirajte e-poštu:- (pedroloanss@gmail.com Telegram +18632310632) Hvala.
    Nazgul William .....

    ReplyDelete