Monday, June 13, 2011

DRACEVAC,Novi


Novi (Herceg Novi) je srednjovjekovni grad u Boki Kotorskoj koji je osnovao kralj Tvrtko I. Kotromanic. Njegovo danasnje ime Herceg Novi potice od titule hercega Stjepana Vukcica Kosace.
Grad Novi (nazivan: Sveti Stefan, Novi, Castrum de Sottorina, Castrum Novum, Novi Grad, Herceg Novi) stvoren je planski od strane kralja Tvrtka I. Bosanski kralj Tvrtko I. je nastojao da se oslobodi ekonomske ovisnosti u primorju pa je naredio osnivanje novog grada u Dracevici (Novi) i u Slanskom primorju (Brstanik). U njima je planirao otvoriti slanice i trgove za prodaju soli. Izgradnja Novog zavrsena je 1382., ali prvobitna namjera nije ispunjena. Tvrtko je odustao od slanica i prodaje soli, a zauzvrat je dobio trg Drijeva. Grad Novi je dobio drugu funkciju.
Novi je smjesten u sredini zupe Dracevice u Topaljskom zalivu, nedaleko od ulaza u Bokokotorski zaliv. Prvi njegov naziv je Sveti Stefan. Novi je bio rezidencija vojvode Sandalja Hranica Kosace, Stjepana Vukcica i njegovih nasljednika. Tvrtkovu ekonomsku politiku primjenjivao je Stjepan Vukcic koji je u Novom otvorio tkaonicu. Osmanlije su zauzele Novi 1482., kao zadnje uporiste ranijeg posjeda roda Kosace.

No comments:

Post a Comment