Wednesday, August 17, 2011

DOBRI BOSNJANI I SANDJAKLIJE

O prvim stanovnicima Bosne iz paleolitskog doba (starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se procjenjuju da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba (mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a,npr., iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba...itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.

Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd., opisana su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna...vec 171 godine p.n.e.,Japodi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci "Bosona".

Pored Ilira u Bosni u vrijeme najezde Rimljana,zive i Kelti,koji se vremenom potpuno mjesaju sa Ilirima.U drugom i prvom vijeku p.n.e. Rimljani prodiru duboko u Centralnu Bosnu,gdje konstantno ratuju protiv veoma ratobornih Ilira.Najveca pobuna Ilira protiv Rimljana se dogodila 6.godine p.n.e. i trajala je cetiri godine.Centar pobune je bio oko Varesa i Vranduka,a vodje ove pobune su se zvali Boton i Pinez.Ova pobuna je prerasla u sveopsti Ilirski bunt protiv Rimljana,te je zabiljezena uspanicena izjava,koju je Rimski Car Oktavijan izrekao u Rimskom Senatu,kada je rekao :"Pobunjenici krecu na Rim!".Da bi ugusili pobunu Rimljani su bili primorani angazovati cak 15 legija vojske,od ukupno 25 koliko su ih tada imali...Naposljetku i sam vodja pobune Boton biva zarobljen,te je zabiljezeno da je,kada je upitan zasto je podigao pobunu,odgovorio:"Vi ste nam umjesto pastira poslali vukove..."Zadivljen njegovom mudroscu i hrabroscu , Rimski Car ga nije dao pogubiti,kako je to bilo uobicajeno,nego ga je zadrzao u Rimu...jos jedan detalj iz ove pobune je vrijedno naznaciti...Naime,dio pobunjenika kraj Vranduka,svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana,odlucuje se da se ne preda,vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada,a muskarci su se medjusobno izboli macevima,naocigled zapanjenih i zadivljenih Rimskih vojnika.Poslije ove pobune i dalje su postojali sukobi izmedju Ilira i Rimljana sirom Bosne,a zadnja je pobuna protiv Rimskih osvajaca bila skrsena 9.godine nove ere.Od tada cijelo podrucje Bosne biva cvrsto pod kontrolom Rimljana,koji potom uspostavljaju svoja naselja i mrezu puteva sirom Bosne.Ovi putevi su bili potrebni Rimljanima za njihovo daljnje vojno napredovanje,a i za prijevoz zlata,srebra i olova koji se eksploatisu iz rudnika koje Rimljani otvaraju po cijeloj Bosni.Tokom Rimske vlasti siri se upotreba latinskog jezika u Bosni,a u novosagradjena Rimska naselja doseljavaju se kolonisti iz svih krajeva Rimskog Carstva...najvise iz Itlije,Afrike,Spanije,Njemacke,Grcke,Sirije,Palestine,Egipta,itd..Od druge polovine II vijeka nove ere zabiljezeno je naseljavanje podrucja Bosne brojnim Rimskim vojnim veteranima,dok se ogroman broj samih Ilira regrutuje u Rimske legije,te od konca II vijeka nove ere Ilirska podrucja bjehu snazna vojna izvorista za brojne Rimske guvernere i generale,koji postaju Rimski Imperatori.Prvi od njih,Septimus Severus raspusta Pretorijsku gardu,kada on dolazi u Rim 193 godine,i zamjenjuje je Ilirskim trupama.

Jedan Rimski historicar iz toga doba opisuje ove Ilirske vojnike kao "rulju"...koja izgleda poput "divljaka" i koja ulijeva strah u kosti svojim izgledom,govorom i ponasanjem"...Mnogi drugi Rimski i Grcki izvori zauzimaju istovjetan "superioran" stav prema njima.Zanimljiv je jedan komentar,koji je sacuvan,od Grckog geografa po imenu Strabo (63 p.n.e. - 25 n.e.),gdje on biljezi da je tetoviranje bilo veoma prosireno medju Ilirima.Njegovo svjedocenje o tome je potvrdjeno mnogo,mnogo kasnije,kada arheolozi u Ilirskim grobnicama sirom Bosne,nalaze i igle za tetoviranje.

Mnoga druga arheoloska nalazista ukazuju i na duhovni zivot Ilira,koji je prije svega bio zasnovan na njihovoj sprezi sa prirodom.Vrhovno bozanstvo Ilira je bilo zamisljano kao dlakavo musko stvorenje,sa kozjim nogama i rogovima,a nazivano je Silvan.Silvanova pratilja je bila Dijana (Tihana),boginja lova , divljaci i prirode.Ona je na pronadjenim figurama predstavljena kao lovac sa strijelom u ruci i tulcem za strijele.Preko 300 spomenika Silvanu i Dijani je pronadjeno sirom Bosne,a narocito na prostorima Glamockog,Livanjskog,Duvanjskog polja,te u Srednjoj Bosni...Iliri su takodjer vjerovali i u gorske vile,nimfe,koje su im stitile izvore,potoke,planinske proplanke i pecine.Na spomenicima su predstavljene kao mlade razigrane i obnazene djevojke,i nerijetko u kolu u kojem svira Silvan.Tada,u anticko doba u Bosni postoji cak 40 razlicitih vjerovanja u 52 razlicita bozanstva.

Do 3.stoljeca podrucje Bosne pripada Zapadnom Rimskom Carstvu i nalazi se na samoj granici sa Istocnim dijelom.U 3. vijeku na podrucje Bosne upadaju Goti i nanose teske poraze Rimskoj vojsci,ostajuci prisutni na podrucju Bosne sljedecih 300 godina,a takodjer se dogadjaju invazije Huna (u 4. vijeku) i Alana (u 5. vijeku).Pocetkom 6. vijeka Goti bivaju porazeni od Bizantijskog Cara Justinijana,te se podrucje Bosne,od tada,barem nominalno,nalazi pod kontrolom Bizantije.

Krajem 6.stoljeca na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine,a to su Avari i Stari Slaveni.Historija Avara i Starih Slavena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena...bivajuci cesto saveznicima,ali i protivnicima,mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji,iako manje brojniji od Starih Slavena,prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu.Avari i Stari Slaveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne,a domicilno stanovnistvo Iliri,koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima,povlaci se u planine.

Tek kasnije,u dodiru ovih grupa,Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture,a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne,kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici.Ono sto karakterise duhovnu stranu Bosnjana toga doba,jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede,drugaciji odnos prema vjeri,odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja,upadljiva srcanost i hrabrost,naglaseno postenje i dobrota,kojim su ih u okruzenju cak i imenovali,te su poznati kao "Dobri Bosnjani"

Bosnjani kao narod dobili su svoje ime po prostoru na kojem zive,tj. po nazivu za zemlju "Bosna",a sama rijec "Bosna" potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna) i Ilirskog je porijekla.

To nam vrlo jasno govori da su se novoprispjeli Slaveni i Avari jednostavno uklopili u autohtonu masu stanovnistva u Bosni,poprimajuci domicilna(Bosanska)kulturna i duhovna svojstva.

Takodjer,veoma je bitno uociti da bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja,cime se jedino moze objasniti cinjenica da bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni,uz neke izmjene,npr. anticke dekucije postaju zupe,princepsi postaju zupani ili knezovi,a arhizupan postaje ban (rijec "ban" je avarskog porijekla).

Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bosnjacke Drzave,o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine,kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio",opisujuci zemlje nad kojima ima vlast,po prvi put spominje "Horion Bosona",sto u prijevodu znaci "Zemlja Bosna"
=========================================================================
Autohtoni i autenticni Etnicki Narod u BiH je Bosanskohercegovacki Narod (skraceno BOSANCI a ne Bosnjaci)

Taj stari autohtoni BH Narod sastavljen je od mnogih drugih etnickih Naroda koji vode svoje porijeklo od: Ilira, Germana, Slavena i drugih. Ti razliciti etnicki Narodi su konstituisali danasnju BH drzavu.
Nesmije se mjesati etnicke i drzavne Narode.

Primjer1 Srbija: Drzavni Narod Srbi a etnicki Slaveni, znaci Srbi koji vode porijeklo od etnickih Slavena.
Primjer2 Hrvatska: Drzavni Narod Hrvati a etnicki vecina Slaveni i izmjesani sa drugim etnickim grupama.

itd...itd...

E sada ko su Bosnjaci? termin Bosnjaci najbolje odgovara Srbima i Hrvatima zbog podijele teritorije BiH na tri (3) dijela. Tada oni kazu: vidite u BiH su Srbi, Hrvati i Bosnjaci autohtoni Narodi i takva tempirana terminologija je dala logicno zeleno svjetlo za podjelu BiH. Termin Bosanci ili BH Narod im ne odgovara jer onda ne mogu teritorijalno podijeliti BiH. Zato termin Bosanci ili BH Narod i nije upisan u BH Ustav

E sada ko su Sandzaklije? pa isto kao i Bosanci. Sandzaklije posto nemaju svoje drzave oni su minoritetni drzavni Narod Srbije. Sandzaklije ime nose po teritoriji koja se zove Sandzak. Sandzaklije su sastavljene isto kao i Bosanci od mjesavine Etnickih Naroda: Iliri, Germani, Slaveni itd. pa zapravo razmislja prilicno ok. ako izuzmemo poimanje "autohtonog" i inace nomenklaturu, njegovo razmisljanje da je ideja poslijeratnog pojma "bosnjak" zapravo stvar koja ce pripomoci (na zalost) u daljoj podjeli nam drzave, sasvim stoji. Naime, ako pogledamo samo nakratko historijat nastanka svih ovih drzava na balkanu, uvidjet cemo da su danasnji bosanski Bosnjaci, Srbi i Hrvati ista etnicka skupina (mijesani, naravno, sa svim mogucim skupinama)
dokaz tome je to da nema nikakvog nacina da se fizicki razlikuju jedan od drugog, da govore jezikom koji je gotovo istovjetan, i da imaju jako slicnu kulturu i tradiciju. da su godinama zivjeli u miru (govorim za bosanske "Hrvate", "Bosnjake" i "Srbe") i da su dijelili i dobro i zlo, i gajili svojevrsni patriotizam, dozivljavajuci BiH kao svoju domovinu. Zasto? pa iz jednostavnog razloga- sve do okoncanja Prvog svjestkog rata, u Bosni a ni Hercegovini nije bilo "Hrvata", "Bosnjaka", "Srba" vec su bili Bosanci. razlicitih vjerskih usmjerenja, ali ipak Bosanci.

U Hrvatskoj se pod austrougarskom vlascu javlja ideja narodnog preporoda, gdje se pocinje sve vise uticati na "ilirstvo" u zemljama juznoslavenskih naroda. iako je pretpostavka da su ovi narodi ilirski pogresna, dovodi do toga da Austrougarske valsti pocinju strahovati od ustanka. S druge strane, Srbija koja jos od Ilije Garasanina gaji velikosrpske ideje, vidi u takvim tendencijama mogucnost teritorijalnog prosirenja.

Nakon rata, udruzuju se pokreti Hrvata i Srba i nastaje prva Jugoslavija, u kojoj BiH ne dobija punopravan polozaj uglavnom zbog toga sto se ideja o "hrvatstvu" i "srpstvu" u BIH prosirila pod uticajem crkve, pri cemu su muslimani, kao crkveno neindoktrinirana skupina ostali po strani. Naravno, takvo dijeljenje stanovnistva u BIH imalo je za konacnicu pogresno nacionalno identificiranje dojucerasnjih Bosanaca-Hercegovaca. Sada oni nastupaju po okriljem svojih "pradomovina" - surogata.

I tako, kroz godine, ideja da je BIH sastavljena od triju razlicitih nacionalnih skupina samo raste potpomagana velikosrpskim i velikohrvatskim idejama.
Drugi svjetski rat dovodi Hrvatsku u povlasten polozaj, pa hrvatski radikali jasno salju poruku ostaku svijeta- ovo je NDH. Velikosrpske ideje pocinju da kulminiraju sa pocetkom devedesetih, i tako se vrtimo u krug. Sto je najzalosnije, danas sve manje ima mladih ljudi koji zele znati kako je sve krenulo, i ko su zapravo BOSANCI...i koga zanima svijest i saznanja mu se formiraju na izfabrikovanoj,krivotvorenoj,manipulatorskoj "Historiji".

A to je tuzno i ruzno jer vise Bosanaca vani, nego u drzavi.

Uvjerenja sam da je gotovo pa nemoguce decidno utvrditi etnicko porijeklo stananovnika Bosne i Hercegovine, mozda jedino genetetickim istrazivanjima.
Medjutim ono sto je fakat jeste da se od prvog spominjanaja (949.) Bosne kao drzave pa do sredine 19. stoljeca stanovnistvo Bosne indentifikovalo i bilo identifikovano od strane drugih kao Bosnjani(vrijeme srednjevjekovne drzave), kao Bosnjaci(period osmanske vladavine) i u novije vrijeme kao Bosanci.Bitan elemenat identiteta je i bosanski jezik nad kojim se temeljito i krvolocno vrsi zlocin UNISTENJA,,,,!?!?!?!?!

Sta se desavalo u 19.stoljecu opste je poznato, u citavoj zapadnoj Evropi doslo je do formiranja nacija i nacionalnih drzava. I u nama susjednim zemljama doslo je do jacanja procesa zasnovanih na nacionalnim idejama: jedna drzava-jedna nacija. Pored uspostave nacionalnih drzava zagovaraci velikosrpske(spomenute Nacertanije I.Garasanina) i velikohrvatske ideje, imali su naravno i pretenzionisticke namjere za bosanskim teritorijem. Tako da je ubrzo doslo do provodjenja srbizacije i kroatizacije kriscanskog stanovnista u BIH, navela bih dva imena veoma bitna za te dogadjaje: Josip Stadler i Teofil Petranovic.Religijska pripadnost je bila jedini koherentni supstrakt tokom ovih procesa, sto je imalo za rezultat da su cak neki Cesi, Slovaci, Nijemci naseljeni na prostoru Bosne bili ubrzo ukljuceni u hrvatski nacionalni korpus, a s druge strane isto se dogodilo sa Vlasima(kao neslavenskom elementu ovdasnjeg stanovnistva) koji su postali nacionalno Srbi.

Ono sto je bitno i to bi trebali svi dobronamerni gradjani ove zemlje uzeti za konacno a to je da se tocak historije ne moze vratiti iako su neke odnosno vecina stvari postavljena na krivi nacin i uzela svoj krvav danak. Zato treba jacati ideju politickog bosniciteta kao izraza pripadnosti i lojalnosti svojoj drzavi a ne nekoj tudjinskoj tkz."maticnoj" jer nema valjanog,utemeljenog razloga za postojanje nekakvog substitut-surogat drzave,osim ognjista iz kojih su iznikli Bosnjaci-Bosanci i Hercegovici,niti postoje uporista ni zncajke niti jedan trag o "histroiji" srpskog-hrvatskog na prostoru Zemlje Bosne i Hercegovine osim onog sto je izfabrikovano i uvezeno iz surogat drzava- srpske i hrvatske!

No comments:

Post a Comment